Tussenstand GENAYA-project 

In april 2022 is Hartwig Medical Foundation gestart met het GENAYA-project. Wat is de stand van zaken? 

  • 22 ziekenhuizen doen mee 
  • Bij 75 patiënten is WGS succesvol uitgevoerd 
  • Bij ongeveer twee derde van hen hebben we aanwijzingen in het DNA gevonden voor een mogelijke standaard- of studiebehandeling 

Wat houdt GENAYA in? 

Kanker bij jongeren is anders, maar hoe? Om dat te onderzoeken zijn er meer gegevens nodig. Voor dit onderzoek heeft Hartwig financiering ontvangen van KWF Kankerbestrijding. Daarvoor wordt een complete DNA-test van de tumor uitgevoerd bij 1.000 jongvolwassen patiënten (18 t/m 39 jaar, ook wel AYA’s genoemd), om met de data de onderzoek infrastructuur te versterken. Dit heet het GENAYA-project. Bij het GENAYA-project wordt gebruik gemaakt van een techniek genaamd Whole Genome Sequencing (WGS). 

Om zoveel mogelijk AYA-patiënten die voor WGS in aanmerking komen de mogelijkheid te geven mee te doen, zijn 35 ziekenhuizen in heel Nederland benaderd om mee te doen. De meeste van deze ziekenhuizen bieden al specialistische AYA-zorg. Op dit moment doen 22 ziekenhuizen mee, waaronder 4 AYA-kenniscentra (UMCG, Erasmus MC, MUMC+ en het Antoni van Leeuwenhoek).  Ook ziekenhuizen die nog niet eerder benaderd zijn, kunnen hun interesse om mee te doen aan bij Hartwig aangeven

Bij 75 AYA-patiënten is tot nu toe een geslaagde WGS gedaan. Bij ongeveer twee derde van deze patiënten zijn een of meer afwijkingen in het DNA van de tumor gevonden waarvoor een behandelmogelijkheid bestaat. In 4% van de deelnemende patiënten gaat het om een mogelijke behandeling die in het kader van standaard zorg kan worden gegeven, in 51% van de patiënten gaat het om afwijkingen die mogelijkheden bieden voor een (experimentele) studiebehandeling, en in nog eens 10% van de patiënten worden zowel mogelijkheden voor standaardbehandelingen als voor (experimentele) studiebehandelingen gevonden.   

Het doel van GENAYA is niet alleen om mogelijk extra behandelingen te vinden voor de huidige AYA-patiënten, maar ook om deze gegevens te kunnen gebruiken voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Deelnemende patiënten krijgen daarom de vraag of hun data mag worden opgenomen in de Hartwig WGS-database. Tot nu toe hebben alle deelnemende patiënten hiervoor toestemming gegeven. Door de WGS-gegevens van deze en toekomstige GENAYA-patiënten te koppelen met gegevens over kenmerken van de tumor en behandeling, kan verder onderzoek worden gedaan. Dit kan uiteindelijk helpen bij het verbeteren van de behandeling van toekomstige AYA-patiënten.  

Meer informatie 

Informatie over aanmelden van uw ziekenhuis of van een patiënt, over de logistiek, het zakkaartje of het laatste nieuws vindt u op de GENAYA-pagina. Op OncoAct.nl vindt u meer informatie over WGS.  Informatie voor behandelend artsen en pathologen over WGS ziet u in deze korte video

Laatste nieuws

U las een artikel over het onderwerp GENAYA project. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, Biomarker, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Moleculaire diagnostiek, Participerende ziekenhuizen of Whole genome sequencing.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream

DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream

04-04-2019

19 april 2019 Prof. dr. Eveline Bleiker ziet de vraag naar DNA-diagnostiek in de oncologische zorg toenemen. “De uitslag is …

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

“Uitgebreide moleculaire diagnostiek bij alle patiënten met kanker”

20-03-2020

Op 4 maart 2020 organiseerde de Antoni van Leeuwenhoek Academy samen met het DRUP-studieteam het DRUP-symposium. Paul Roepman, klinisch moleculair …

KMBP en WGS – Middagsymposium en rondleiding Hartwig Medical Foundation – 22 maart 2024

KMBP en WGS – Middagsymposium en rondleiding Hartwig Medical Foundation – 22 maart 2024

21-12-2023

Nu Whole Genome Sequencing (WGS) steeds vaker wordt toegepast in de routinediagnostiek groeit ook de rol van de afdeling pathologie …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl