Complete DNA-analyse voor jongvolwassenen met kanker

KWF Kankerbestrijding financiert de uitbreiding van de infrastructuur voor onderzoek naar kanker bij jongvolwassenen met bijna 4,5 miljoen euro. Dit zijn jonge mensen van 18 tot 39 jaar, ook wel AYA’s genoemd: Adolescents and Young Adults. Met dit bedrag brengt Hartwig Medical Foundation in de komende vier jaar voor 1.000 patiënten met de nieuwste technieken het complete DNA van de tumor in beeld. Daarmee kan de behandeling beter worden afgestemd op de specifieke tumoreigenschappen bij iedere patiënt.

GENAYA
De genetische informatie en de behandeldata worden met toestemming van de patiënt opgeslagen in een wereldwijd unieke databank en beschikbaar gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben niet alleen deze 1.000 patiënten baat bij het onderzoek, maar ook de patiënten in de toekomst. Het project heet GENAYA (a national database of GENome data of Adolescent and Young Adult cancers) en bouwt voort op een al eerder door KWF gefinancierde infrastructuur COMPRAYA. Voor GENAYA zal Hartwig Medical Foundation diagnostische DNA-analyses op basis van whole genome sequencing verzorgen. Dankzij de subsidie van KWF worden de complete DNA analyses ook beschikbaar gemaakt voor AYA patiënten in niet-academische centra.
Hartwig Medical Foundation
Hartwig Medical is een stichting zonder winstoogmerk. Wij hebben als doel om de zorg voor patiënten met kanker te verbeteren. Wij doen dit door het bevorderen van onderzoek naar kanker en het uitvoeren van complete DNA-analyses bij patiënten met kanker. Dit moet eraan bijdragen dat iedere patiënt met kanker de behandeling krijgt die het beste bij haar of hem past.
Meer informatie
- Complete DNA-test
- Hartwig Medical Database
- Publicaties naar aanleiding van studies op basis van data uit de Hartwig Medical database
- COMPRAYA studie
Lees ook

Binnen de zorg moeten we anders gaan denken over onderzoek
Interview met prof. Dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog, hoogleraar colorectale oncologie en dagelijks bestuur Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) 7 augustus …

Interview Oncologica met Hans van Snellenberg over precisieaanval op tumoren dankzij uitgebreide DNA-test
Een uitbehandelde patiënt met kanker vraagt zijn behandelend arts of verpleegkundige altijd of echt alle behandelopties zijn overwogen. Met behulp …

Groeifonds investeert 325 miljoen euro in Oncode-PACT om ontwikkeling kankermedicijnen te versnellen
Het Nationaal Groeifonds investeert in totaal 325 miljoen euro in het plan van Oncode-PACT om het preklinische ontwikkelproces van kankermedicijnen …

Als je WGS één keer doet bij een patiënt met gemetastaseerde kanker, weet je meteen alles wat je nodig hebt om een gerichte behandeling te bieden als die – geregistreerd of in onderzoeksetting – beschikbaar is.